Ügyvédjelölti feladatok

Milyen feladatokat végez az ügyvédjelölt?

A közhiedelem szerint az ügyvédjelölt az, aki megfőzi és felszolgálja az ügyvéd kávéját, fénymásol, postára jár, futárszolgáltatást végez.

Természetesen ha úgy adódik, ezeket a feladatokat is el kell végezni, sőt a kezdeti időben, amikor a jelölt épp hogy kipottyant a jogi egyetemről ne is csodálkozzon, hogy nem kap “érdemi” feladatot.

Ha megfelelő instrukciókat kap a jelölt, és hozzárakja a saját részét is, szorgalmasan tanul, figyel, egyre jobban fejlődik majd, és így egyre komolyabb, felelősségteljesebb munkákat kap majd. A principálisnak is az az érdeke, hogy jó munkaerő váljék a jelöltből, hiszen ha csak kávéfőzésre kellene a munkaerő, akkor inkább még egy titkárnőt alkalmazna.

A végzett egyetemista, vagy a kezdő jelölt számára igencsak homályosak lehetnek az ügyvédjelölti álláshirdetésben megfogalmazott elvárások, feladatok tartalma. Az alábbiakban ezeket bontogatjuk ki.

Mit is takarnak a kifejezések?

Feladattípusok:

okiratszerkesztés

Sok jelölt a munkábaállás előtt nem, vagy csak elvétve találkozott okiratokkal. Első olvasásra rémisztő lehet a gondolat: “Úristen, igazából azt sem tudom, hogy néz ki egy okirat és máris szerkesztenem kell majd???”
Természetesen az egyetemen megtanultuk az okiratok fajtáit, de a legtöbbüknek senki nem adott a kezébe egy-egy példát.

Nem szabad megijedni. Ha úgy vettek fel bennünket, hogy korábban nem volt munkatapasztalatunk, vagy jelölti munkatapasztalatunk, nem várják el, hogy elsőre menjen. Sőt ez szinte mindenre igaz! A principális, vagy idősebb jelöltek megadják majd a megfelelő segítséget, hiszen ha elmagyarázzák, hogy mit, hogyan kell csinálni, akkor hatékonyabb lesz a munkánk, ami legfőképpen a principális érdeke, hiszen pénzbe kerülünk neki.

Folyt. köv!

  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.