Öltözködés

A bírósági tárgyalásokon kötelező talárviseletről és a talárról “Az ügyvédi talár” menüpontban olvashatunk.

Hozzá kell tenni, hogy csak a tárgyaláson kötelező a talár viselése, a bíróság épületében nem, azonban az igazságszolgáltatás és a bíróság méltóságához illő öltözékben illik megjelenni. Ebbe beleértendő, hogy nem strandpapucsban, rövidnadrágban, hanem viszonylag elegáns viseletben. Ezt magunkra nézve mindig irányadónak tekintsük, lehetőség szerint a velünk tartó ügyfelet is előre figyelmeztessük.

Irodai viselet

Mint megannyi kérdésben itt is elsősorban munkaadónk, principálisunk iránymutatása az elsődleges.Irodája válogatja, hogy milyen “hétköznapi” öltözéket kíván meg főnökünk.

Ha nem tudjuk mi az elvárás, akkor fiúk részére ajánlatos öltöny, nyakkendő sötét félcipővel, lányok számára pedig blúz, sötét szoknyával (nem túl rövid) sötét félcipővel. Ezzel az összeállítással nem lőhetünk mellé, mindig jobb túlöltözni, mint alul. Ha az első pár nap után nem szólnak, hogy nem kell ennyire kiöltözni a munkához, akkor sajnos ez az alapelvárás. A külsőségekre sokat adó ügyvédi irodákban (profi honlap, modern, vagy elegáns iroda) általában a jelöltektől is elvárák a maximális eleganciát.

Más irodákban hagyják a jelöltet érvényesülni ezen a téren.

Hasznos Tipp!

Ha munkakörünk olyan, hogy szinte soha nem találkozunk ügyfelekkel és nem járunk tárgyalni, szóval időnk nagy részét az irodában és hivatalokban töltjük, akkor mellőzhetjük az öltöny nyakkendő, vagy blúz használatát (amennyiben a principális hozzárjárul!). Ilyenkor elegendő egy igényesebb pulóver, sötét szövet-, esetleg farmernadrág.

Ha napi rendszerességgel járunk tárgyalni, vagy ügyfeleket kezelünk, akkor érthető az az elvárás, hogy a legelegánsabban nézzünk ki.

Egy jó módszer, hogy ha előre tervezünk, és az olyan napokon amikor tárgyalni, vagy ügyfélhez megyünk annak megfelelően készülünk, viszont, ha tudjuk, hogy egész nap csak az irodában fogunk gubbasztani, akkor pedig annak megfelelően öltözünk. Ez persze csak akkor működik, ha kiszámíthatóan, előre kapjuk a feladatokat.

  •  
  •