Az ügyvédi talár

Az ügyvédi talár

A bírósági tárgyalásokon – legyen szó polgári, vagy akár büntető eljárásról – mindig talárt kell viselnie nem csak a jogi képviselőnek, hanem a bírónak és az ügyésznek is.

A talár jelképes viselet. Célja az egységes megjelenés, jelképe a törvény előtti egyenlőségnek. Mivel a nők és a férfiak is ugyanazt a fazont viselik, így a nemek közötti bíróság előtti egyenlőséget is hivatott hirdetni. Bő szabása arra is engedhet következtetni, hogy a bíróság előtt a testalkat sem mérvadó. Az ügyvédek jellemző színe a zöld. A taláron zöld “nyakkendő” és zöld csíkozás található. Az ügyészek esetében ez vörös-bordó. A bírói talár általában fekete, olykor mély lila nyakrésszel.

Fontos, hogy a tárgyalterembe mindig a talárban lépjünk be! Ne a tárgyalóteremben a bíró előtt öltözködjünk, mert azzel a ítélkező ellenszenvét válthatjuk ki, ami esetlegesen hátrányos lehet az ügy kimenetelére, ügyfelünkre nézve.

Előfordulhat, hogy a nyári időszakban a tárgyalóteremben 30-40 celsius fok körüli hőmérséklet uralkodik, ebben az esetben is tartanunk kell magunkat ahhoz, hogy a talárunkban lépünk be a tárgyalóterembe. Ha a bírónak is melege van, általában eltekint a kötelező talárviselettől, amire kifejezetten fel is szokta hívni a figyelmet. Ha ezt nem tenné és a bírón is van talár, akkor sajnos ki kell bírni a hőséget. Ha nem tenné és a bírón nincs talár, de nem hívta fel a figyelmet a talár mellőzésére, akkor udvariasan rá lehet kérdezni. Természetesen ha valakit a rosszullét kerülget jelezheti a bírónak, hogy levenné a talárt.

Hogyan lehet ügyvédi talárhoz jutni?

Aki ügyvédjelölti-ügyvédi pályára készül, de még nem sikerült ügyvéd mellett elhelyezkednie annak semmiképpen sem érdemes beruháznia egy talárra. Sőt mivel a kezdeti időszakban nem is biztos, hogy tárgyalni jár a jelölt, érdemes várni vele. Amint szükség lesz rá az iroda biztosan megoldja, hiszen a munkáltató köteles a “munkaeszközt” a munkavállaló rendelkezésére bocsátani.

Egy talár ára 2012-ben 20.000-25.000,- Forint volt.

A legtöbb irodában nem az ügyvédjelöltnek kell megvásárolnia, ha nagylelkű a principális, sajátot vesz a jelöltnek, vagy ha az irodának van több, azt használhatja. Vásárolni több helyen is lehet (interneten számos hirdetés van, szabóságok), de talán legérdemesebb az illetékes ügyvédi kamaránál érdeklődni. A Budapesti Ügyvédi Kamara Szalay utcai épületében lehet vásárolni előre elkészített darabokat több féle méretben (van tépőzáras és gombolhatós: a tépőzárasnak előnye, hogy gyorsabbá teszi a fel és levételt, viszont idővel a tépőzár elhasználódhat, illetve apró szöszök ragadnak bele, ami rontja az esztétikai értékét. A gombolhatós a klasszikus, pár másodperccel tovább tart felvenni, de időtállóbb.

A Budapesti Ügyvédi Kamaránál lehetőség van talár bérlésre (napi elszámolással működik), ami hasznos lehet, egy olyan irodában, ahol kevés peres eljárást visznek, és nem gyakran járnak tárgyalni, ugyanakkor sok időt vesz igénybe a tárgyalás előtt míg elmegy valaki a kamara épületéig, illetve a tárgylás után a visszavitel. Ezért talán érdemesebb még is sajátot vásárolni.

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 9/2012. (V. 8.) OBH utasítása a talár viseléséről, valamint az ülnökök, jegyzőkönyvvezetők és az eljárási cselekményt végző bírósági titkárok öltözködési szabályairól szóló szabályzatról 

  • 1
  •