A tárgyalóteremben

A tárgyalóteremben

A peres eljárások legfontosabb helyszíne a tárgyalóterem.

Tárgyaláson csak az ügyvédjelölti névjegyzékbe felvett, igazolvánnyal rendelkező ügyvédjelölt képviselhet!

Fontos, hogy mindig vigyük magunkkal az ügyvédjelölti igazolványunkat és a meghatalmazásunkat, mivel a képviseletre való jogosultságunkat igazolni kell.

Igazolvány hiányában nem járhatunk el, viszont ha a meghatalmazás hiányzik azt általában lehet orvosolni utólagos megküldéssel. Ha az ügyfél is a helyszínen van, akkor ezzel nem szokott gond lenni.

A Polgári Perrendtartás (Pp.) 67. §-ának(3) bekezdése szerint:

“Ügyvédjelölt (jogi előadó) az ítélőtábla és a Kúria előtt – a 119. §-ban szabályozott esetet kivéve – nem járhat el.”

Nem minden ügytípusban képviselhet önállóan az ügyvédjelölt, mivel nem rendelkezik azzal a tapasztalattal, mint egy szakvizsgázott ügyvéd. Ezért ha tárgyalásra megyünk mindig ellenőrizzük, hogy jogosultak vagyunk-e a képviseletre, ugyanis ha nem, akkor a bíróság úgy tekinti, hogy a fél nem jelent meg a tárgyaláson, aminek hátrányos következményei lehetnek.

Mind a polgári, mind a büntető tárgyaláson meghatározott helye van az eljárás résztvevőinek. A bíróval szemben két asztal található. A bíró szemszögéből a bal oldalon helyezkedik el az alperes és jogi képviselője, büntetőeljárásban a vádlott jogi képviselője. A vádlott szemben ül/áll a bíróval. A jobb oldalon lévő asztalnál foglal helyet az ügyész, esetleg a sértett képviselője, továbbá polgári eljárásban a felperes, vagy jogi képviselője.

A kötelező talárviseletről az ügyvédi talár oldalon tájékozódhatunk.

A bíróságon mindig illemtudóan viselkedünk, heves vita esetén sem emeljük fel a hangunkat, nemtetszésünket nem fejezzük ki a másik fél becsmérlésével, mutogatással, trágákodással. Ha bármikor a bírósághoz szólunk mindig álljunk fel! Előfordulhat, hogy a bíró jelzi, hogy nem szükséges felállnunk, akkor fogadjuk el ezt a “kedvezményt”.

A bíró megszólítása: Tisztelt Bíró Úr/Asszony, vagy Tisztelt Bíróság.

Rágózás, ivás-evés, telefonálás tilos!

  •  
  •